Hulpverlenen met liefde


Een mens heeft andere mensen nodig. Wanneer wij ons op een liefdevolle manier verbonden voelen met anderen voelen we ons gezonder en gelukkiger. Als een kind in de eerste jaren van zijn leven zich niet kan hechten aan een stabiele liefdevolle verzorger veroorzaakt dit een beschadiging in het vermogen om later van anderen te houden en ze te vertrouwen.  Maar ook als we volwassen zijn hebben we die veilige verbondenheid nodig. Wanneer een belangrijke relatie, bijvoorbeeld de relatie met onze partner bedreigd wordt, reageren we met paniek en raken we verstrikt in patronen die erop gericht zijn de liefde te herstellen, maar die vaak zo star of onhandig zijn dat we precies het omgekeerde bereiken.

Wanneer mensen hulp zoeken is het belangrijk dat de therapeutische relatie veilig is. Alleen dan kun je ervaren wat ‘normaal’ is in een liefdevolle relatie en kun je onderzoeken wat je behoeften zijn en hoe je die kunt vervullen met oog voor de ander.


Annette Heffels

Klinisch psycholoog, psychotherapeut, opleider en supervisor van de Nederlandse Vereniging voor Gedragstherapie (VGCt) en bekend van diverse columns, Tv-programma’s en boeken.


Bekijk hier de tickets