Autisme bij vrouwen en hoe je te verbinden


In deze workshop zal ik eerst een algemeen concept neerzetten over een autisme spectrum stoornis (ass), de belangrijkste veranderingen in de DSM, Wingtype’s, cognitieve verklaringstheorieën. Overprikkeling en hoe het autistische brein werkt.

Dan zal ik verder ingaan op de rol van camouflage bij autisme waar de laatste jaren steeds meer aandacht voor komt.

Camoufleren van autistisch gedrag is iets wat meisjes en vrouwen sneller laten zien, want het past een beetje bij de sekserol. Ouders leren meisjes om sociaal te zijn, te troosten en begrip te hebben voor anderen. Meisjes die daar problemen mee hebben, worden van jongs af aan gestimuleerd om zich aan te passen.

Vrouwen die hun autisme goed weten te verbergen zijn vaak erg moe. Al dat camoufleren kost heel veel moeite, deze vrouwen moeten echt herstellen van doorsnee sociale situaties. Dingen waar anderen naar uitkijken, zoals gezellig bijkletsen met een vriendin, vinden zij heel zwaar. Ze zien er tegen op, moeten zo’n gesprek eerst voorbereiden en hebben vervolgens nog een dag nodig om ervan te herstellen. Veel vrouwen met autisme gaan voortdurend over hun grenzen heen.

Door alle energie die deze vrouwen kwijt zijn aan camoufleren en compenseren, worden ze kwetsbaarder voor andere problemen. Zo kunnen ze last krijgen van angsten, depressie, een burn-out of allerlei stressreacties in hun lichaam.

En dit is vaak het moment dat ze zich melden bij de huisarts.

Na deze workshop zal je meer houvast hebben in de herkenning en zo mogelijke begeleiding van deze kwetsbare groep cliënten

Jos Mensink

Als spv werkt hij inmiddels al ruim bij het autisme team van het Leo Kannerhuis in Amsterdam. Hij werkt met adolescenten en volwassenen met als specialisaties seksualiteit en second opinions rondom euthanasieverzoeken.


Bekijk hier de tickets