Congres POH-GGZ

Minder stress door muziektherapie


Muziek is inmiddels niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en wordt al decennia lang in verband gebracht met relaxatie, kalmering, en het verminderen van stress. Niet alleen in de sportschool of in de horeca, maar zeker ook in de geestelijke gezondheidszorg wordt muziek steeds vaker ingezet om de mood van mensen te beïnvloeden.

Om het hoofd te bieden aan de negatieve impact van stress, gebruiken miljoenen mensen over de hele wereld kalmerende medicatie, die op haar beurt geassocieerd wordt met talrijke contra-indicaties en negatieve bijwerkingen. Muziekinterventies kunnen daarom een mooie oplossing bieden bij het behandelen van stress.
Deze workshop gaat in op de verschillende typen muziekinterventies en waarom deze een positieve bijdrage kunnen leveren bij het behandelen van stressklachten. Welke facetten van muziek dragen daar aan bij? Wanneer werkt het en werkt het bij iedereen?

Door middel van wetenschappelijk onderzoek en de toepassing daarvan wordt dit duidelijk gemaakt en ervaren.

Dr. Martina de Witte is gepromoveerd op effecten van muziekinterventies op stress reductie en is werkzaam als onderzoeker/docent bij de Universiteit van Amsterdam, de Open Universiteit, en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Martina heeft veertien jaar als muziektherapeut bij STEVIG gewerkt, een organisatie die jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek helpt. De laatste jaren werkte ze op de forensisch psychiatrische afdeling met mensen die vanwege een juridische maatregel gedwongen opgenomen en behandeld moeten worden. De ervaringen die ze daar op deed, gebruikt ze nu als onderzoeker en docent muziektherapie en vormden de aanleiding voor haar promotieonderzoek. Als iemand een delict heeft gepleegd wil je inzicht krijgen waarom iemand dat heeft gedaan. Zo kun je voorkomen dat het nog eens gebeurt. Wanneer een cliënt stress ervaart, kan hij minder goed nadenken en op een rijtje krijgen waarom hij zo gehandeld heeft. Stress vermindering kan dus een belangrijk doel zijn van de behandeling.

Meer weten? Lees hier meer.


Martina de Witte

Martina de Witte is als docent en onderzoeker verbonden aan de Academie voor Gezondheid en Vitaliteit van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, de Universiteit van Amsterdam, en het landelijk lectoraat KenVaK.


Bekijk hier de tickets