Online inschrijvingen voor workshops zijn gesloten. Last-minute inschrijvingen of aanpassingen kan je bij binnenkomst van het congres doorgeven.

Diversiteit in de nacht: comorbiditeit en slaapbehandeling (CGT-i)


Diversiteit in de nacht: comorbiditeit en CGT-i - een integratieve aanpak

Ongeveer 10% van de Nederlandse volwassenen lijdt aan langdurige slapeloosheid (chronische insomnie stoornis). Langdurige slapeloosheid tast de kwaliteit van leven aan en vermindert het psychologisch welzijn. Kortdurende cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i) is de bewezen effectieve behandeling van eerste keus voor mensen met langdurige slapeloosheid.

Er zijn nog te weinig patiënten die deze effectieve behandeling krijgen omdat er nog te weinig zorgprofessionals in geschoold zijn. In het kader van de juiste zorg op de juiste plek zijn de huisarts en POH-GGZ de zorgprofessionals die bij uitstek geschikt zijn om slapeloosheid te diagnosticeren en behandelen in de eerste lijn, ook als er bijkomende psychologische problematiek speelt. CGT is immers ook bewezen effectief op het verbeteren van stemmingsproblemen.

Deze workshop is een korte herhaling en vooral verdieping van het webinar van 26 mei 2023. Aan de hand van casuïstiek waarbij er naast slaapproblemen sprake is van medische of psychologische co morbiditeit gaan we aan de slag hoe je met (elementen) van CGT-i in kunt inzetten, ook als er weinig tijd is.

Ingrid Verbeek is gepromoveerd somnoloog-slaaptherapeut en lid van het multidisciplinaire team van het Centrum voor slaapgeneeskunde bij Kempenhaeghe. Samen met haar collega’s geeft ze regelmatig nascholing in cgt bij slaapproblemen op Kempenhaeghe. Ze werkt mee in diverse projecten ter verbetering van Slaapzorg in de eerste lijn (Slaapstraat, LeerSlapen). Daarnaast is zij gastdocent, gastspreker en auteur van diverse boeken over de behandeling van slapeloosheid. Landelijk is ze actief om CGT-I-professionals met elkaar te verbinden in het netwerk CGT-I Academy NL. Het is haar missie om de slaapzorg in Nederland te verbeteren zodat cliënten beter en eerder geholpen kunnen worden.

Mandy Glezer is GGZ-praktijkondersteuner, zorginnovator en slaapexpert van de regio Oostelijk Zuid Limburg. Ze is recent afgestudeerd van de Master Gezondheidsinnovatie. Haar studie stond in het teken van verbetering van slaapzorg binnen de eerste lijn. Zij zorgde voor een succesvolle implementatie van CGT-i binnen haar huisartsenorganisatie en geeft ook scholing, intervisies en informatiebijeenkomsten over deze gedragsmatige behandeling. Daarnaast is ze met andere disciplines betrokken bij diverse slaap gerelateerde projecten (Kempenhaeghe, de open universiteit van Amsterdam en Slaapvereniging Nederland). Haar ambitie is om de slaapzorg binnen de eerste lijn verder te verbeteren in Nederland.

Bekijk hier de tickets

Ingrid Verbeek | Mandy Glezer

Somnoloog-slaaptherapeut | POH-GGZ, slaapexpert